11 Eylül 2009 Cuma

Evrensel Yasalar - 4

Ş İ M D İ Y A S A S I
ANDA YAŞAMAK
Zaman ‘geçmiş’ten ‘geleceğe’ uzanan bir paradokstur.
Zamanın gerçekliği yalnızca zihnimizdedir. Zaman kavramı düşüncenin, dilin ve toplumsal fikir birliğinin bir ürünüdür. İşte daha derin bir gerçek:
Yalnızca bu an var.
Şimdi daima en iyi zamandır.
Zamanın nasıl bir paradoks olduğunu hiç düşündün mü ?
Zaman, objektif bir gerçekliği olmayan geçmiş ve gelecek arasında uzanır. Zaman, düşüncenin, dilin ve toplumsal konsensüsün bir ürünüdür.
Bir başka deyişle, zaman biz var dediğimiz için var. "Aynen böyle"
Zaman, merceğin önünden geçen karelerin oluşturduğu bir film gibidir. Yaşam filminin her karesinde sadece anda var olursun. Ama kareler hareket ediyor gibi görünür. Zihninde geçmiş ya da gelecek dediğin şeyi yansıtabilirsin ama şimdiden başka bir anda yaşayamazsın. Ermişler ve Bilgeler şimdiki an ustalarıdır.
Onlar yalnızca anda yaşarlar.
Şimdi ve burada.
SEN ŞİMDİ VE BURADA YAŞADIĞINI SÖYLEYEBİLİR MİSİN?
Bu sabah, dün ya da geçen yıl ne yaptığın şimdi yok. Onlar sadece zihninde. Tıpkı bir rüya gibi. Sadece şimdiki anımız var, anlıyor musun?
Zaman diye algıladığın şeyin şimdiki anda olan duyumsal veriler ve anılar dizesi olduğunun farkında mısın?
Geçmişe ait pişmanlıklar şimdiki anda olan algılarındır. Geleceğe ait endişelerinin de zihninden başka hiç bir yerde gerçekliği yok.

Bir başka deyişle geçmiş ve gelecek, imaj, hayal, ses ve duygu olarak şimdi senin tarafından yaratılarak varoluyor.
Söylediklerimi soyut bulabilirsiniz. Zaman soyuttur zaten.
Fakat Şimdi Yasasını pişmanlık, endişe, kararsızlık duygularından kurtulmak için kolayca uygulayabilirsin. Dikkatini ana yönlendirmek pratikle gelişen bir yetenektir. Tıpkı bilgelerin doğal olarak yaptığı gibi bir gün sen de bunu başarabilirsin.
Şimdi Yasası’nın, hayatını sonsuza dek değiştireceğini biliyor musun? 'Sonsuz' tabii ki şimdi demek…
Tabii ki özsaygını korumak amacıyla anda yaşamanın değerini biliyorum diyebilirsin…
Bilmek ve yapmak aynı şey değildir. Özellikle senin durumun için.
Bir sorunun olduğunda bu geçmişle ya da gelecekle ilgilidir. Dikkatini ve enerjini sorunlarına yoğunlaştırarak onları zihninde canlı tutuyorsun, kafanı boşuna meşgul ediyorsun. Ben olsam onlarla anımı ziyan etmem. Hayat çok kısa.
Geçmiş ve geleceğin zihninin kötü bir alışkanlığından başka bir şey olmadığını gerçekten anlayana kadar zaman illüzyonu senin için bitmeyecek. Geçmiş ve gelecek kaygıları, sesler işiten, yaratıklar gören bir delinin hezeyanları gibidir. Gördükleri ve işittikleri sadece onun zihnindedir. Tabii sözüm meclisten dışarı.
Fakat ne yaptığına daha çok dikkat ettiğinde,her alışkanlık gibi bunun da üstesinden gelebilirsin. Sadece Şimdi Yasasını hatırla ve uygula.
Şimdi Yasasını ve Yasayı sana anlatabilmek için ayırdığım zamanın değerini umarım taktir edersin. Anda yaşamak zihni aydınlatır. Seni endişelerinden özgürleştirir ve Yeni Bir Hayat biçimini doğurur, bir başka deyişle bilge olursun.
Şimdiye sahip olmak için şimdide varolmalısın.
Ne zaman ve nerede olduğunu hatırladığında kim olduğunu da bileceksin.
Şimdi, sana bugün yaptıklarının önemini öğretir. Çünkü öğrendiklerinin bedelini yaşamının bir günüyle ödüyorsun.
Bu yasanın zihnindeki çöplükleri silip süpürmesine, berrak bir zihne, iç huzuruna ve sadeliğe geriye dönmene yardımcı olmasına izin ver.
Unutma! Düşüncelerin ne kadar gerçek ve zorunlu görünürse görünsün Şimdi Yasasını devreye sokabilirsin. Kendine yalnızca şimdinin varolduğu yalnızca şimdinin gerçek olduğunu hatırlatabilirsin.
Eğer her anın kutsallığını görerek her ana gereken saygıyı gösterirsen içindeki kendi benliğine de saygı göstermiş olursun. İçindeki bilge her şeyin yolunda gittiğini biliyor.
KENDİN OLMAK O KADAR KOLAY ÖYLE Mİ?
Senin için oldukça esnekleşmek zorunda kalmak demek. Anı kucakla. Adım adım önündeki sorunların üstesinden gel. Zihnin nerelerde gezinirse gezinsin bedenin daima şimdi ve buradadır. Aceleci davrandığını hissettiğinde şimdiki anda dinlen.
Derin bir nefes al ve şimdi ve buraya dön.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder