14 Mart 2010 Pazar

Tibet'in Gençlik Pınarı

Blogdaki Okuma Listesi'nde, en alttaki Tibet'in Gençlik Pınarı adlı kitap, Tibet'e uzun bir yolculuk yapan batılı bir kaşif, kendine yaptığı yolculuk ve orada rahiplerden öğrendiği 5 mucizevi hareket ile ilgili. Bu, aslında yoga hareketleri olan 5 mucize hareket insanı cidden gençleştiren, aktif, dinamik, canlı kılan bir etkiye sahip. Denemek ve sürekli yapmak, hatta canınız isterse günde 2 set yapmak mümkün...

Hareketlere başlangıçta 1 hafta boyunca 3'er tane yaparak başlanıyor. Her hafta 2'şer artırarak her gün 21'er tane yapana kadar artırmaya devam ediliyor ve her gün bu 5 hareketten 21'er kere yapılıyor. Bunu ömrünün sonuna kadar hergün yapmak hem bedenin hem ruhun şifası için çok faydalı. Ben, bu hareketleri yapmaya 355 kere falan başladım, bıraktım, başladım, bıraktım. Bir kere 21'er taneye geldim, 3-4 hafta boyunca da yaptım ama yine bir bahane üretip bıraktım. Bugün sabah yine başlamayı planlıyorum ve bu kez asla bırakmayacak şekilde. Bakalım yapabilecek miyim? :)

Aşağıda hareketlerle ilgili bazı yüzeysel bilgiler veriyorum. Elbette kitabı okumak en doğrusu çünkü burada benim yazdıklarım çok yüzeysel ve sığ bilgiler.

Dediğim gibi başlangıçta her hareketin 3 kere yapılması tavsiye ediliyor. Daha sonra her hafta tekrar sayısını 2 şer artırarak 21 tekrara ulaşana kadar artırmaya devam edin. Bu hareketleri yaparken nefes çok ama çok önemli. 1. hareket hariç hepsinde temel prensip "hareketi yaparken derin nefes al, ilk haline dönerken nefes ver" şeklinde. Spordaki genel nefes alış verişe biraz ters ama bir bildiği vardır herhalde öyle diyeyim çünkü bunu çok önemsiyorlar. Hatta transformal nefes hocaları bu nefes alış verişlerin mutlaka ağız iyice açık yapılması gerektiğini söylüyorlar ki beden olabildiğince fazla nefes alabilsin. Yalnız bunu yaparken dışarıya acaip sesler veriyorsunuz onu söyleyeyim: hııaaaaaaaaa... ıııııaaaaaaaaa... falan gibi sesleri duyup nooluyor yaaaa?! diye kızım geldi bir kere de. :))

Birinci hafta her hareketi 3'er kere dedik, 2.hafta her hareketi 5 kere, 3. hafta 7 kere, 4. hafta 9 kere ve bu şekilde artırmaya devam edin. Galiba 9 hafta sonra her hareketi 21 kez yapar duruma geleceksiniz.

Bu 5 hareketi tamamladıktan sonra ılık veya serin su ile duş almanız tavsiye ediliyor. Ancak asla soğuk su ile yıkanmayın.

Birinci Hareket

Faydaları: Dolaşımı geliştirerek varisli damarlar, osteoporoz ve baş ağrılarına iyi geliyor. Her gün yapmak tüm bedeni gençleştiren bir süreci başlatabilir.

Uygulanışı : Kollarınızı iki yana açıp avuç içleriniz yere bakacak şekilde saat yönünde dönün.

Nefes açısından bir kuralı yok, karın nefesi almak dışında tabii...




İkinci hareket

Faydaları: Tiroit bezi, böbreküstü bezleri, böbrekler, sindirim organları ve prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organlar ve bezler üzerinde onarıcı bir etkisi var.

Arterit, osteoporoz, düzensiz regller, menopoz semptomları, sindirim ve bağırsak sorunları, sırt ağrısı, bacak ve boyunlardaki sertliğe iyi geliyor.

Uygulanışı:

  1. Sırtüstü yatarak ellerinizi vücudunuzun yanına koyun.
  2. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırırken nefes almaya başlayın.
  3. Bacaklarınızı yere dik olacak şekilde kaldırırken dizlerinizin dik olmasına gayret edin ve nefes almaya devam edin.
  4. Nefes vererek eski halinize dönün.


Üçüncü Hareket

Faydaları: İkinci gibi üçüncü de tiroid bezlerini, böbreküstü bezlerini, böbrekleri, sindirim sistemi organlarını ve prostat ile rahmi de içine alarak cinsel organları gençleştiriyor.

Menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğilimindeki kadınlar için özellikle iyi.



Uygulanışı:

  1. Vücudunuzu dik tutarak dizlerinizin üzerinde durun. Ellerinizi kalçalarınızın altına dayayın.
  2. Çenenizi göğsünüze yaklaştırın.
  3. Nefes alırken başınızı yavaşça mümkün olduğu kadar geriye doğru eğin ve sırtınızı arkaya doğru esnetin.
  4. Nefes verirken eski halinize geri dönün.



Dördüncü Hareket

Faydaları: Tiroid bezi, sindirim sistemi, prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organları ve bezleri dolaşım ve lenfatik akış üzerinde canlılık veren bir etkisi vardır.

Karın bölgesini, uylukları, kolları ve mouzları güçlendirir. Eğer sinüs tıkanıklığınız varsa bu hareketlerin burun deliklerinizi açtığını da fark edebilirsiniz.


Uygulanışı:

  1. Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak yere oturun. Ayaklarınız hafifçe aralık olsun ve ellerinizi yere koyun.
  2. Çenenizi göğsünüze doğru eğin.
  3. Nefes alırken başınızı mümkün olduğunca arkaya doğru eğin.
  4. Kollarınızı düz tutarak ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken dizlerinizi kırın ve gövdenizi yere paralel olacak şekilde havaya kaldırın, bu sırada nefesinizi almaya devam edin.
  5. Adalelerinizi bir süre kasın ve ardından gevşetin.
  6. Nefes vererek eski halinize geri dönün.

Beşinci Hareket
Faydaları: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisin olan dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine yardımcı olur. Derin soluk alıp vermeyi, enerji ve canlılığı uyarır.
Diğer hareketlerde olduğu gibi özellikle menopoz ve düzensiz regl dönemleri semptomlarını hafifletiyor.



Uygulanışı:

  1. Kollarınız dik ve bedeniniz aşağı sarkmış halde, kobra yılanı şeklinde durun. Avuçlarınızı yere koyun. Başınızı yumuşak bir şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın.
  2. Nefes almaya başlayın, ayaklarınızı ve ellerinizi oynatmadan, kalçanızı yukarıya kaldırın ve vücudunuzla ters V şekli meydana getirin. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın.
  3. Nefes vererek eski halinize geri dönün.
İşte bu kadar basiiittt!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder