3 Ekim 2010 Pazar

Kendinize Rastlamak

Tanri dedi ki:

Birisiyle karsilastiginizda kendinizle karsilasirsiniz aslinda.Benliginiz, size kendisini takdim eder. Karsinizda duran kisi sizin bir suretinizdir. O kisiyi karsiniza cikaran bir peri vardir icinizde. Pek cok formlarda belirirsiniz kendi onunuzde; lakin bunlarin hepsi sizin kendi yansimalarinizdir. Bu yansimalar hakkinda ne hissederseniz hissedin sizin bir yaninizi ortaya koyar onlar. Bu size uzak gorundugu denli urkunc de gelir.

Korkunc canavarlari kendi kendinize davet ettiginize inanamazsiniz. Guzelligi ve guzel ruhlari da kendinizin davet ettigine inanamazsiniz. Herhalukarda sizin bir yonunuz, sizin bazi dusunceleriniz, onunuzde ortaya cikmaktadir. Karsilasan kisi de, bu sekilde ortaya cikan kisi de bunu bilmeyebilir. Ancak, burada gorunmez bir isbirligi vardir.

Birgun karsiniza perisan bir dilenci cikabilir, ya da varlikli bir isadami, aglayan bir cocuk, acelesi olan bir insan, bir adam ya da bir kadin, yasli veya genc; bunlarin hepsi sizsiniz. Mumkun olan her nevi kombinasyon sizsiniz. Zaten sizin kendiniz olduklari icin bu kisiliklerin hepsini gayet iyi tanirsiniz. Sizden bir parcadir onlar, sizin bir yaninizdir. Onlarin

hepsi sizsiniz.

Tum bunlara yoldaki sarhos bir adami da ilave edebiliriz, ona karsi ya bir empati besler ya da onu suclarsiniz; zira icinizdeki bir seylerin tezahurudur o adam. Polisleri ve hirsizlari gorursunuz cunku siz hem yakalayan, hem de yakalanansiniz. Hem iyi cocuk, hem de kotu cocuksunuz. Bilinen her nevi kiliga girmistiniz. Buna ragmen kendinizi kandiramazsiniz. Onunuzde duran yabancilar degildir bunlar. Onlari teshis etmek istemeyebilirsiniz. Lakin herhalukarda onlarin herbiri sizsiniz.

Bir konsere gittiginizde hayatinizda yarattiginiz harikulade bir muzige taniklik edersiniz. Bir futbol macina gittiginizde oyuncularin hepsi sizsinizdir aslinda; ev sahibi takim ya da konuk takim, kaybeden ya da kazanan, faul yapan ya da faul yapilan. Karakterleri belirler ve rol dagilimini yaparsiniz. Hem yonetmen hem de yapimcisinizdir. Hain kisi ve de meleksinizdir. Tum rolleri oynarsiniz. Hainlerin ve meleklerin ne oldugunu bilirsiniz.

Onlarin adimlariyla yurumektesiniz.

Karsinizda tezahur eden herkes sizin konugunuzdur. Onlari davet etmis oldugunuzu hatirlamayabilirsiniz, fakat onlarin varligini inkar da edemezsiniz.

Belki de davetiyetinizi cok uzun zaman once yazmistiniz ve onlara bugun ulasmisti o.

Belki de istemediginiz bir sey icin uzun uzun dusunmus ve onu kendinize cagirmistiniz.

Bu, bir haketme meselesi degildir. Suclama ya da pisman olma meselesi degildir bu; lakin bir mesuliyet halidir. Hayal mahsulu ortaya cikan bir hata da yapilmis olsa, ornegin bir kisiligin yanlis tasavvur edilmesi gibi, farketmez. Artik sorumluluk sizdedir. Peronda duran sizsiniz. Hangi trene bineceginiz size baglidir. Binebilir ve tekrar inebilirsiniz. Iteklenip sikistirilabilirsiniz. Orada olan sizsiniz. Oraya nasil gitmis oldugunuz, cozumleyeceginiz bir mesele degildir. Oraya gitmissinizdir.

Kainatin reaktoru ve dinamosusunuz.

Onun ekseni ve merkezisiniz.

Surecin kendisisiniz ve sureci isleyensiniz ve de neticesiniz.

Nesne ve oznesiniz. Gecisli ve gecissiz fiilerin kendisisiniz. Ozel isimlersiniz, cins isimlerisiniz.

Bunun iyi tarafi, istediginiz hersey olabileceginiz ve istediginiz herkesle bir arada olabileceginizdir.

Mevcut dunya sizin yaratinizdir.

Ceviren: Engin Zeyno Vural
Copyright 1999-2007 Heavenletters http://www.heavenletters.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder