13 Mart 2015 Cuma

Bir Empat'ın 30 hasleti

Bu yazı benim yaşadıklarıma çok benzediği için paylaşmak istedim...
Sevgiyle kalın.

------------------
  1. Biliş: Empatlar bir şeyi söylenmeden öylece bilirler. Bu biliş, birçoklarının sezgi veya iç ses olarak tarif etmesine rağmen bundan öte bir şeydir. Empatın bu armağanının güçlü olması, onun yeteneğine ne kadar uyumlandığıyla bağlantılıdır.
  2. Herkese açık alanlarda bulunmak bunaltıcı gelebilir: Alışveriş merkezleri, süpermarketler, stadyumlar, yani bir sürü insanın olduğu yerler Empatı çalkantılı bir şekilde başkalarından gelen sıkıntılı hislerle doldurabilir.
  3. Başkalarının duygularını hissetmek ve onları kendine almak: Bu Empatlar için en okkalı durumlardan biridir. Bazıları, yakınlardaki insanların duygularını hisseder ve bazıları da çok çok uzaklardaki insanları hisseder, ya da ikisi birden olabilir. Empatlığında ustalaşmışsa birisi, insanların onun hakkında kötü bir düşünceye sahip olduğunu çok uzak mesafelerden bile hissedebilir.
  4. Şiddet, zalimlik veya trajedi içeren şeyleri izlemek dayanılmazdır: Empat ne kadar uyumlanmışsa (Empatlığında ne kadar ilerlemişse) bu durum daha da şiddetlenir. Bu yüzden çoğu Empat eninde sonunda televizyon izlemeyi ve gazete okumayı bırakmak durumunda kalır.
  5. Birisi dürüst olmadığı zaman bilmek: Bir arkadaş veya sevdiği bir insan yalan söylediği zaman bilme durumudur (ki birçok Empat sevdiklerinin ona yalan söylediğini bilmek acı verici olduğu için buna odaklanmamaya çalışır.) Ya da birisi bir şey dedediğinde, öbür şeyi hissediyor/düşünüyorsa, bilme durumu.
  6. Başkasının fiziksel semptomlarını almak: Bir Empat neredeyse daima başka birinin belirtilerini kendinde ortaya çıkarır (üşütme, göz enfeksiyonu, vücuttaki ağrı ve acılar). Özellikle de çok yakın olduğu kişilerle olur ve bir nevi duygudaşlıktır.
  7. Sindirim bozuklukları ve bel problemleri: Güneş sinirağı çakrası karındadır ve duyguların tahtı olarak da bilinir. Burası, Empatların başkalarından gelen duyguları hissettiği bölgedir ve bu nedenle bu bölge zayıf düşebilir, sonunda da mide ülserinden İBS’ye kadar varan sonuçlarla karşılaşabilir. Bel sorunları ise, başka sebeplerden ziyade topraklanmama yüzünden gelişebilir ve Empat olduğundan bihaber olanların çoğu zaten çoğunlukla topraklanmaz.
  8. Daima mazlumu gözetmek: Acı çeken, duygusal yara almış veya korkutulmuş olan insanlar bir Empat’ın dikkatini ve şefkatini daima çeker.
  9. İnsanlar hep ona içini döker, hiç tanımadığı insanlar bile: Bir Empat, insanların sorunlarına, problemlerine çöplük olabilir, ki dikkatli olmazsa hepsi onun üzerinde kalabilir/o sorunlar kendininmiş gibi olur.
  10. Kronik yorgunluk: Empatların enerjileri çoğunlukla sömürülür. Bu enerji vampirleri tarafından da, başkalarının üzerine fazla düşmekle de olabilir. Böylesi bir durumda, uyku bile fayda etmez. Çoğuna Myalgic Encephalopathy tanısı konulur.
  11. Bağımlı kişilik: Alkol, uyuşturucu, seks gibi Empat’ın bulaşmadığı çok az şey vardır. Bunun sebebi dışardan gelen duyguları kapatmaya çalışmalarıdır (Ki bunu bilinçli olarak farketmezler). Kendini korumanın başka bir şeklidir ve bu bir kişi veya şeye karşı olabilir.
  12. Şifacılığa, holistik terapilere ve metafizik olan her bir şeye çekim duyarlar: Çoğu Empat başkalarını iyileştirmeyi sevse de, kendilerini eğittikten, uzmanlaştıktan sonra şifacılığa (bu konuda doğuştan bir yetenekleri olmasına rağmen) sırtlarını da dönebilirler. Çünkü şifa verdikleri kişilerden çok fazla üzerlerine yük alırlar. Bu özellikle Empat olduklarının farkında değillerse geçerlidir. Doğaüstü güçlerin herhangi biri Empatlara çekici gelebilir ve kolay kolay şaşırmaz veya şok olmazlar. Hatta birçoklarının akla hayale sığmaz olarak varsaydığı keşiflerde bile. Örneğin, başkaları Dünya’nın düz olduğuna inanmışken, Empatlar yuvarlak olduğunu bilmektedir.
  13. Yaratıcı: Şarkı söylemek olsun, dans etmek olsun, rol yapmak olsun, yazmak ve çizmek olsun, bir Empat oldukça güçlü bir yaratıcılık damarına, geniş bir hayal gücüne sahiptir.
  14. Doğayı ve hayvanlara aşık: Doğanın içinde olmak Empatlar için bir gerekliliktir ve evcil hayvanlar yaşamlarında olmazsa olmazdır.
  15. Yalnızlık ihtiyacı: Bir Empatın eğer kendiyle başbaşa kaldığı bir zamanı olmazsa kafayı yemesi işten değildir. Bu özellikle çocukluklarında bariz olarak gözlemlenir.
  16. Teşvik edilmezse kolayca sıkılır ve/veya dikkati dağılır: İş, okul ve ev hayatının Empatlar için ilgi çekici tutulması gerekir, yoksa oldukları yerden koparlar, hayallere dalarlar ve/veya bir şeyler karalamaya başlarlar.
  17. Keyif almadıkları bir şeyi yapmak onlar için imkansızdır: Denildiği gibi. Bu şekilde sahte bir hayat sürdüklerini hissederler. Bir Empatı hoşlanmadığı bir şeyi suçluluk duygusu aşılayarak veya başıboş olarak etiketleyerek yaptırmaya zorlamak onu sadece mutsuz eder.
  18. Hakikat için müdadele eder: Bu özellikle bir Empat yeteneklerini ve doğuştan hakkı olan şeyi keşfettiği zaman daha yaygınlık gösterir. Yalan/uydurma olan herhangi bir şey fazlasıyla rahatsız hissettirir.
  19. Daima cevapların ve bilginin arayışındadır: Cevapsız sorular bir Empat için moral bozucu olabilir ve bir açıklama bulmak için yanıp tutuşurlar.
  20. Maceradan, özgür olmaktan ve seyahatten hoşlanır: Empatlar özgür ruhlardır.
  21. Kargaşadan tiksinir: Bu Empat’ın ağırlık hissetmesine ve enerji akışının bloke olmasına yol açar.
  22. Hayal kurmayı çok sever: Bir Empat bir boşluğa saatlerce bakıp, kendi dünyasında keyif ve mutluluk dolu zamanlar geçirebilir.
  23. Rutin işleri, kuralları veya kontrolü hapis gibi görür: Özgürlüklerini kısıtlayan herhangi bir şey Empatı güçten düşürür, hatta zehirler.
  24. Çok yemeseler de kilo almaya yatkındırlar: Fazla kilo, dışarıdan gelen negatif enerjilere karşı korunmanın bir başka şeklidir.
  25. Çok iyi dinleyici: Bir Empat, çok güvendiği biri olmadığı müddetçe kendileri hakkında pek konuşmazlar. Başkaları hakkında şeyler öğrenmeyi ve bilmeyi severler ve gerçekten umursarlar.
  26. Narsisizme tahammülü yoktur: Ne kadar kibar ve hoşgörülü olsa da, Empatlar egoist (kendini önemseyip başkalarının duygularını veya bakış açılarını önemsemeyen) insanların etrafında olmaktan hoşlanmazlar.
  27. Haftanın günlerini hissetme yeteneği: Bir Empat “Cumanın Hissi”ni çalışıyor veya çalışmıyor olsunlar alırlar. Genel (kolektif) nasıl hissediyorsa onlar da bu hissi kaparlar. Birkaç gün öncesinden, bankalar gibi yerlerin tatile gireceği zamanları hissedebilirler, onlar için dünya sanki gülümsüyor gibi gelir, sakin ve rahatlamış hissettirir. Pazar akşamları, Pazartesiler ve Salılar, çalışma günleri olduğu için oldukça ağır bir his verir.
  28. Antikaları, yaş almış şeyleri veya ikinci el eşyaları almamayı tercih eder: Önceden kullanılmış herhangi bir şey, önceki sahibinin enerjisini taşır. Bir Empat, içinde artık enerji olmayan sıfır bir araba ve hatta ev almayı (finansal durumları müsaitse) büyük olasılıkla tercih edebilir.
  29. Yemeğin enerjisini sezmek: Birçok Empat tadını sevse bile et yemekten hoşlanmaz çünkü hayvanın titreşimlerini (özellikle hayvan acı çekmişse) hisseder.
  30. Huysuz, çekingen, soğuk, kopuk biri gibi görünebilir: Bir Empatın nasıl hissettiği, Dünya’ya gösterdikleri yüzle bağlantılıdır. Çalkantılı bir ruh haline yatkın olabilirler ve eğer üzerlerinde çok fazla negatif enerji varsa bu onları asosyal hatta sefil bir duruma sürükler. Bir Empat mutsuz olduklarında mutlu gibi davranmaktan nefret ederler ve bu sadece onların durumunu kötüleştirir (hizmet sektöründe çalışınca, güler yüzlü olmak özellikle çok zorludur) ve bir nevi kaçacak bir delik aramalarına yol açar.

Eğer bu listede en az 10 tanesine evet diyebiliyorsan (özellikle 1 ile 10 arası), Empat olman oldukça muhtemel.

Empatlar ne kadar aynı hasletlere sahip olsalar da, onlar hala birer bireydir. Bazı hasletlerimiz daha ağır basabilir veya bazıları bloke olmuş olabilir ve bazı hastaletler yaşam şartları değiştikçe gel git halinde olabilir. Ancak, kişi bir kez kendisinin doğuştan gelen bu yeteneğinin, Empat olduğunun farkında vardığında, o zaman semptomları hafifletmek ve hatta hayattaki gerçek yolumuzu bulmak için çareler bulabiliriz.

https://empathayat.wordpress.com/2014/01/29/birempatin30hasleti/

Yazar: Christel Broederlow Çevirmen: Serkan Sai Önder
Kaynak: themindunleashed.org

Telif Hakkı © 2014 Empat Hayat. Tüm Hakları Saklıdır. Bu materyalin tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak, telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://empathayat.wordpress.com) ile beraber kopyalanmasına ve dağıtılmasına izin verilmiştir.


3 yorum:

  1. arkadaşım bunların çoğu bende var bana ulaş berkcolak5561@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Arkadaş!yalnız olmadığımı farkettim.Teşekkürler...

    YanıtlaSil